Bekkenoefentherapie

shutterstock_320319908.jpg

Geregistreerde bekkenoefentherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van bekken- en bekkenbodemproblematiek. De bekkenoefentherapeut heeft gerichte scholing en ervaring op het gebied van bekken- en bekkenbodemproblematiek gevolgd. De bekkenoefentherapeut kan door vraagstelling en onderzoek vaststellen waardoor de klachten ontstaan.

Bij de bekkenoefentherapie leer je wat je zélf kunt doen om klachten te verminderen en te voorkomen. Je leert anders en beter te bewegen en ontvangt oefeningen die gemakkelijk in het dagelijks leven toegepast kunnen worden. Een goede uitleg over de oorzaak is van belang om inzicht te krijgen over jouw klachten. Naast oefeningen en adviezen kunnen er o.a. ook mobiliserende technieken, massage of taping worden toegepast.

Op het moment dat je het gevoel hebt dat er geen controle meer is over het lichaam, de pijn je hindert in het dagelijkse leven of op het moment dat de pijn toeneemt per week, is het verstandig om contact op te nemen met de bekkenoefentherapeut.

Bekkenoefentherapie richt zich op:

 • Uitleg en inzicht geven omtrent bekkenpijn
 • Leren opvangen van de pijn
 • Verkrijgen van oefeningen gericht op bewustwording, ontspanning, coördinatie en kracht van de bekkenspieren.
 • Bewust maken en verbeteren van het houdings- en bewegingsgedrag
 • Inzicht geven in het vinden van evenwicht in belasting en belastbaarheid
 • Indien nodig: uitleg over gebruik hulpmiddelen, zoals bekkenband of buikband

Behandeling bekkenoefentherapie

Een behandeling door de bekkenoefentherapeut ziet er als volgt uit:

Vraaggesprek

B ij bekkenklachten en/of bekkenbodemproblemen is het belangrijk om goed te weten wat de klachten zijn. Daarom stelt de bekkenoefentherapeut tijdens het eerste gesprek vragen over de klachten. Bijvoorbeeld of en wanneer je pijn hebt en of problemen ervaart rondom het bekken en de lage rug. Daarnaast worden ook vragen gesteld over het plassen, de ontlasting, seksualiteit, zwangerschappen en andere klachten.

Onderzoek
Na het vraaggesprek volgt het onderzoek. Daar wordt er onder andere gekeken of de spieren rondom het bekken op een goede manier worden gebruikt. Een bekkenoefentherapeut kijkt ook altijd naar de algehele lichaamshouding en naar het bewegen tijdens dagelijkse activiteiten. Een bekkenoefentherapeut zal tijdens het onderzoek naar de bekkenbodem kijken en deze indien nodig van buitenaf aanraken.

Als aanvulling op het onderzoek kunnen er nog vragenlijsten afgenomen worden. Na het onderzoek worden de mogelijkheden tot behandelen besproken en gaat de behandeling van start.

Behandeling
Voordat de behandeling start, zal de bekkenoefentherapeut samen kijken wat je wilt bereiken met de therapie. Op basis van dit doel maakt de bekkenoefentherapeut een behandelplan op maat. Het uitgangspunt is het herstellen van de bekken- en/of bekkenbodemfunctie in samenwerking met de rest van het lichaam. Je krijgt gerichte oefeningen, wordt bewust van de houding en manier van bewegen. Je krijgt houdings- en bewegingsadviezen die passen bij je dagelijks leven, werk en sport. Door regelmatig te oefenen leer je deze toe te passen in het dagelijkse leven. Er wordt ook aandacht besteed aan de ademhaling in relatie tot de klachten.

Bekkenpijn bij zwangerschap
Tijdens de zwangerschap verandert er van alles in je lichaam, zo ook rond het bekken. Door het zwangerschapshormoon relaxine ontstaat er een natuurlijke verweking van de gewrichtsbanden rondom het bekken. Dit is een heel natuurlijk en nuttig mechanisme om de geboorte makkelijker te maken. Niet elke zwangere vrouw ondervindt hier hinder van. Klachten van de bekkenregio kunnen zich lokaliseren in de lage rug, het stuitje, de liezen, de billen, het schaambeen en het gebied rondom de heupen.

Naast dat de zwangerschap een oorzaak kan zijn voor bekkenklachten, kan ook de bevalling een oorzaak zijn. Ook een ongeval kan bekkenklachten geven, zoals stuitklachten of lage rugklachten.

Bekkenbodemproblemen
Bekkenbodemproblemen kunnen zowel bij vrouwen, als bij mannen voorkomen. De bekkenbodemspieren zijn een aantal spieren aan de onderkant van het bekken die de organen onder in de buik ondersteunen en controle geven over het ledigen van de blaas en de endeldarm. De bekkenbodem speelt ook een rol bij seksualiteit (gemeenschap).

Bekkenbodemproblemen kunnen ontstaan als gevolg van:
 • Zwangerschap en/of bevalling
 • De overgang (bij vrouwen)
 • Prostaataandoeningen (bij mannen)
 • Overmatig hoesten (bijv. Astma/COPD)
 • Chronisch verkeerd gebruik van de bekkenbodemspieren

Bij het verkeerd functioneren van de bekkenbodem kunnen klachten ontstaan zoals:
 • Verzakking van de blaas, baarmoeder en endeldarm. 
 • Urine en/of ontlastingsincontinentie. 
 • Moeite met de stoelgang en/of urinelozing. 
 • Seksuele problemen. 
Therapie bij bekkenbodemproblemen richt zich op:
 • Inzicht geven in de bekkenbodemspieren en het gebruik hiervan in het dagelijkse leven
 • Verkrijgen van oefeningen gericht op bewustwording, ontspanning, coördinatie en kracht van de bekkenbodemspieren.
 • Het aanleren van een goede toilethouding en toiletgedrag
 • Het gebruik van de bekkenbodemspieren in het dagelijkse leven, zoals bij het bukken/tillen of zitten gaan en opstaan
 • Leren gebruiken van de bekkenbodemspieren tijdens buikdrukverhogende momenten, zoals hoesten en niezen.
 • Aanleren van een juiste ademtechniek.

Vergoeding bekkenoefentherapie?
Bekkenoefentherapie wordt vergoed vanuit het aanvullende pakket van de zorgverzekering. Hoeveel behandelingen u vergoed krijgt verschilt per pakket en per zorgverzekeraar. De behandelingen gaan niet van het eigen risico af.

Voor meer informatie over bekkenoefentherapie kun je mailen naar elke@cesartherapiedoetinchem.nl

Deze therapeuten kunnen u helpen

Benieuwd of we jouw kunnen helpen?

Neem contact met ons op.

Maak een afspraak