ZwangerFit

shutterstock_664227361.jpg

YVLO-ZwangerFit®
Naast bekkenoefentherapie, verzorgt onze praktijk ook groepslessen voor zwangeren. De lessen worden gegeven volgens het ZwangerFit & ZwangerTotaal concept. Hieronder lees je er meer over. 

Zwanger of bevallen?
Gefeliciteerd! Leuk dat je interesse hebt in het volgen van de lessen gericht op zwangerschap of bevalling. 

De groepsbehandelingen worden gegeven volgens een combinatie van het ZwangerFit en ZwangerTotaal concept. Er kan gekozen worden voor ZwangerFit of MamaFit. Alle lessen worden gegeven door onze bekkenoefentherapeut Elke Hubers, waardoor er naast gerichte aandacht in de groepslessen eventueel ook individueel advies gegeven kan worden.

ZwangerFit
De zwangerschapscursus ZwangerFit & ZwangerTotaal is een sportieve, eigentijdse cursus voor de zwangere vrouw. De cursus is erop gericht de algehele conditie, de stabiliteit en de spierkracht te trainen waardoor eventuele klachten in de zwangerschap voorkomen kunnen worden. Daarbij draagt algehele fitheid bij aan een voorspoedige bevalling en versnelt dit het herstel na de bevalling. 

Tijdens de cursus zal het accent liggen op het behoud van conditie, kracht, stabiliteit en coördinatie. Er wordt specifiek aandacht besteed aan de spieren rondom het bekken om klachten te voorkomen of verminderen. Daarbij krijg je oefeningen en theorie die betrekking hebben op de zwangerschap, bevalling en de periode na de bevalling. Tijdens de lessen zal er gebruik worden gemaakt van muziek en verschillende materialen om de lessen actief en leuk te maken.

Naast het trainen van het zwangere lichaam, wordt er tijdens de lessen ook aandacht besteed aan de bevalling. Zo leer je welke ademhalingstechnieken toegepast kunnen worden in de verschillende fases van de bevalling en komen bevalhoudingen aan bod. 

De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten. Tijdens de bijeenkomsten wordt er aandacht besteed aan het trainen en de coaching omtrent de zwangerschap en bevalling. Eén van de bijeenkomsten is een partneravond, waarin je samen met je partner tips krijgt rondom de bevalling.

MamaFit
De cursus MamaFit bestaat uit 6 bijeenkomsten. Je leert hoe je je lichaam het beste laat herstellen, hoe je op een verantwoorde manier aan je conditie kan werken en je krijgt adviezen hoe je weer toe kan werken naar je favoriete sport. Daarnaast leer hoe je zonder, maar ook mét je baby aan je eigen lichaam kunt werken. Samen met je baby oefen je de houdingen en bewegingen die nodig zijn tijdens de verzorging.

Individuele begeleiding
Soms is het nodig om te starten met een stukje individuele begeleiding met de therapeut. Dit geldt niet standaard voor elke deelnemer aan de zwangerschapscursus, maar het is afhankelijk van je klachten. De bekkenoefentherapeut maakt een behandelplan om de ergste klachten te laten verminderen, zodat er beter ingestapt kan worden in het groepstraject. Vanzelfsprekend is het ook mogelijk om het hele programma individueel te volgen. Meer informatie over de individuele begeleiding kan je lezen onder Bekkenoefentherapie [graag link naar bekkenoefentherapie] 

Ook tijdens de eerste weken na de bevalling kan je bij klachten een beroep doen op de bekkenoefentherapeut. Je wordt begeleid in het herstellen van je lichaam en verminderen van de aanwezige klachten. Zodra het voor je lichaam mogelijk is, zou je kunnen starten met de postnatale groepstraining. 

Kosten
De ZwangerFit beweegprogramma's zijn door alle zorgverzekeraars opgenomen in het aanvullende pakket. Bij zwangerschapsgerelateerde klachten kun je hierop aanspraak maken. Soms is een verwijzing van de huisarts of specialist noodzakelijk. 

Wanneer je geen klachten hebt, is het afhankelijk van je verzekeringsvorm of de kosten vergoed worden. Een aantal zorgverzekeraars hebben daarnaast nog een aparte dekking in hun polis opgenomen voor 'preventieve scholingen of cursussen' (onder andere CZ Groep). De therapeut kan je hier meer over vertellen. 

Wanneer je niet voor vergoeding in aanmerking komt, zijn de kosten voor eigen rekening. De kosten van het groepstraject tijdens de zwangerschap zijn €135,- en het groepstraject na de bevalling kost €95,-.  

Voor meer informatie of inschrijven voor een van de beweegprogramma's kun je mailen naar elke@oefentherapie-fysiotherapiedoetinchem.nl 
 

Deze therapeuten kunnen u helpen

Benieuwd of we jouw kunnen helpen?

Neem contact met ons op.

Maak een afspraak